Site icon dones creadores castelló

About

Dones creadores a Castelló és una iniciativa i un projecte d’Irene Gras Cruz que ha sigut recolzat mitjançant la beca d’investigació Cultura Resident del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana de 2020 al Menador Espai Cultural a Castelló, amb un període de duració de dos mesos (16 d’octubre – 16 de desembre, 2020).

Un projecte que naix de la necessitat d’investigar i crear un arxiu de dones artistes relacionades amb la província de Castelló, mitjançant diferents entrevistes i estudis.

Després de la poca presència femenina en els discursos “oficials” durant els segles XIX i XX, actualment es posa en qüestió la presència, real, de les dones artistes. Potser no van existir? Per què el major expositor d’art de la província no va comptar amb cap peça realitzada per una dona artista fins a l’any 2009? I per què la primera i única adquisició duta a terme pel Museu de Belles Arts de Castelló d’una obra signada per una dona és de 2017?

Mitjançant aquesta proposta es busca donar una resposta al buit al qual s’enfronten les dones artistes a Castelló, gràcies a un estudi que pretén reconéixer-les, reconéixer la seua tasca i trajectòria, abandonant així l’anonimat i el silenci, deixant arrere l’ostracisme artístic al qual van ser confinades. Aquesta és una situació que es revela anacrònica en ple segle XXI, i que necessita exposar-se per a abordar altres qüestions com, saber quantes dones artistes hi ha a Castelló, si es dediquen exclusivament a l’art, com concilien la seua vida familiar amb la professional, etc.
En aquest sentit, la investigació gira entorn de revelar unes certes incògnites que es plantegen: La poca presència femenina en els museus de Castelló es deu al seu desconeixement o al fet que veritablement no hi havia cap dona artista? En quin context van haver de desenvolupar la seua trajectòria artística? Van tindre les mateixes oportunitats? Se’ls oferia la mateixa visibilitat i suport institucional? Existeix un període o moviment en el qual la dona artista haja tingut una major presència i/o reconeixement a la província de Castelló? Podien treballar al seu poble i/o ciutat natal o es veien obligades a exiliar-se? En l’actualitat es realitzen exposicions de dones artistes de la província? Quantes dones es poden dedicar exclusivament a la seua carrera artística?

Per què és necessari?

La raó per la qual és necessari dur a terme aquesta investigació és recuperar i valorar la trajectòria de diverses artistes que han estat ocultes i/o silenciades dins del món de l’art de la província de Castelló. En definitiva, qüestionar i esbrinar les raons del perquè la dona artista no ha tingut la mateixa presència i suport institucional dels seus col·legues masculins i visibilitzar el treball intergeneracional, independentment del seu estil i tècnica.

+irene gras cruz / cv

[historiadora i crítica d’art/ investigació / mediació artística/ comissariat/ art & educació]

+statement

Llicenciada i doctora Cum Laude amb Menció Internacional en Història de l’Art per la Universitat de València (UV) i la Universitat Jaume I Castelló (UJI) (Espanya), em vaig especialitzar en Art Contemporani a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) mitjançant el Màster Pensar l’Art d’Avui coordinat pel catedràtic Gerard Vilar i Jèssica Jaques en Teoria i Estètica de l’Art Contemporani, i del Màster en Història de l’Art i Cultura Visual de la Universitat de València per a promoure el coneixement crític de les diverses manifestacions artístiques contemporànies relacionades amb el món de la imatge.
Actualment sóc la vicepresidenta de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA) i la representant de l’associació Mujeres en las Artes Visuales (MAV) en la Taula de les Arts de la Comunitat Valenciana (TAV). Des del 2007 col·labore com a crítica d’art en el suplement cultural ‘Quaderns’ del Periódico Mediterráneo de Castelló (Prensa Ibérica) i la revista BEAT València. He treballat i col·laborat en diversos centres artístics com el Museu de Belles Arts de Castelló, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC), l’Institut Valencià Universitari de la Creativitat i Innovacions Educatives (IUCIE) de la Universitat de València i diverses galeries d’art. Així mateix, he exercit com a docent a Aula Foto Cine Lledó, l’Espai d’Art Fotogràfic i en els diferents congressos en els quals he participat mitjançant l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificació Escribano, Universitat Jaume I de Castelló (UJI) o en els cursos d’extensió universitària de la Universitat de València i AVCA.

*Agraïments/Crèdits

identitat gràfica © marta negre i irene gras cruz

web © marta negre, javier negre i irene gras cruz

edició de vídeo © marta negre

textos © creadores i autors/es / irene gras cruz

imatges © creadores i irene gras cruz

registre d’entrevistes © irene gras cruz

projecte © irene gras cruz

* Aquest projecte ha sigut impulsat i recolzat gràcies a la beca d’investigació Cultura Resident del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana.

* Gràcies a tots i totes els que heu col·laborat i participat en aquest projecte d’investigació.

(16 d’octubre 16 de desembre 2020)

Exit mobile version