Ana Sansano (Onda, 1973)

Ana Sansano se sent ella mateixa quan dibuixa. Per a ella, la seua obra forma part de si mateixa, i per això li plau sentir-se còmoda quan treballa. Aleshores, no dubta a enfrontar-se a diferents formats que li proporcionen volums diversos, gràcies a un únic suport natural com la fusta. Fusta que talla segons les seues necessitats –diferents mesures i gruixos– i que poleix fins a aconseguir una superfície suau i sedosa de la qual poder partir. Sansano cerca sensacions volumètriques, ja que per a ella cadascuna de les seues obres és més aviat una peça escultòrica.
Juga amb l’ambigüitat de les formes i textures, li agrada que la gent s’haja d’acostar a observar-les.


D’aparença fotogràfica, Sansano utilitza miraculosament només el llapis acompanyat per xicotets tocs de color, la qual cosa li proporciona els colors bàsics que utilitza –roig, blau i groc–. Treballa amb una superposició de capes sobre una primera làmina blanca que fa que l’espectador/a se submergisca encara més en els seus camins. Mitjançant aquestes composicions fetes a partir de taques, crea una atmosfera màgica, diferent d’aquella a la qual estem habituats; són com transparències, cerca un resultat pictòric.

El seu treball Viario reflecteix l’experiència de caminar, conduir, anar de pressa i frenar en sec en adonar-se de tot el que ens envolta diàriament. Circumstàncies i sensacions que, de vegades, no valorem per les presses d’anar d’ací cap allà. Desgraciadament, hui dia quasi no tenim temps de gaudir i contemplar el nostre entorn més proper. Camins, dreceres, vegetació, carreteres que veiem, però no observem. Les nostres vides, segons l’artista són: «accelerades, sorolloses, mentre els meus quadres són silenciosos i estàtics; no hi ha ningú, només un espai blanc per on passejar i caminar, és a dir, un decorat, un paisatge, que esdevé protagonista.»

  1. 1. Sèrie Viario, 2017. © ana sansano

Més informació en els següents enllaços:

*Entrevista a Ana Sansano d’Irene Gras Cruz en 2015.

*Ressenyes sobre exposicions de Ana Sansano a Castelló.